How is Argan Traditionally Produced? - Kenzul Atlas

Hoe wordt Argan traditioneel geproduceerd?

Een Berbervrouw zit gehurkt naast haar R'ha - een grote steen die wordt gebruikt om arganolie te extraheren - en maalt ritmisch het arganfruit, waarbij ze de rijke bruine vloeistof verzamelt. Marokkaanse vrouwen doen dit al eeuwenlang en gebruiken de olie in alles, van koken tot cosmetica.

Arganolie is een belichaming van de rijkdom van Marokko en neemt je mee op een exotische reis. Het voedt en verrijkt de huid en het haar op natuurlijke wijze, waardoor ze een stralende gloed krijgen.

Arganolie voor cosmetische doeleinden:

De arganvrucht wordt tijdens de oogstperiode (juli-augustus) van de boom geplukt en vervolgens ongeveer zeven dagen te drogen gelegd.

Als de vrucht droog is, wordt de pulp verwijderd om de argannoot te verkrijgen (in het Arabisch bekend als 'Akkayn'). Deze noten worden vervolgens opengemaakt om de kern te onthullen.

Het extraheren van arganolie uit de argannoot is een arbeidsintensief handmatig proces:

  • Het kost 2 dagen om slechts 1,5 kg argannoten te kraken en de kern te extraheren.
  • Het proces is fysiek uitdagend, aangezien vrouwen traditioneel stenen gebruiken om de argannoten te kraken.

In tegenstelling tot culinaire arganolie, die eerst wordt geroosterd, moet cosmetische arganolie veel meer worden verwerkt tot een pasta, die traditioneel wordt gemaakt met een handmolen van steen. Dit deel van het proces is bijzonder arbeidsintensief voor de Berbervrouwen.

De arganpasta wordt uiteindelijk verder geperst om de arganolie te produceren.

Het kost een verbazingwekkende 25-30 kg argannoten om slechts één liter arganolie te produceren! Dit helpt je te begrijpen hoe kostbaar deze olie is.

De voordelen van arganolie:

Arganolie staat bekend om zijn vele voordelen voor huid, haar en nagels. Enkele van de meest opvallende voordelen zijn:

  • Diepe hydratatie en voeding van de huid, waardoor deze zacht en soepel aanvoelt.
  • Versterkt en herstelt beschadigd haar, waardoor het glanzend en gezond wordt.
  • Verbetert de huidelasticiteit en helpt tekenen van veroudering te verminderen.
  • Verzacht en voedt nagelriemen, wat leidt tot sterkere en gezondere nagels.

Arganolie is een veelzijdig en effectief natuurlijk product dat al eeuwenlang wordt gewaardeerd door de Berberse bevolking van Marokko. De handmatige en arbeidsintensieve verwerking ervan getuigt van de toewijding aan het behoud van de kwaliteit en 

de authenticiteit van deze bijzondere olie.

De duurzame en ethische aspecten van arganolie:

Arganolie is niet alleen geweldig voor je huid en haar, maar het heeft ook een positieve impact op het milieu en de lokale gemeenschappen in Marokko:

  • De arganboom speelt een cruciale rol in het voorkomen van woestijnvorming en het behoud van biodiversiteit in de regio.
  • De arganproductie biedt werkgelegenheid en inkomsten voor Berbervrouwen, die de olie traditioneel met de hand extraheren.
  • Duurzame en ethische arganolieproductie helpt bij het beschermen van de arganboom en het behoud van deze waardevolle hulpbron voor toekomstige generaties.

Als je op zoek bent naar een natuurlijk en veelzijdig schoonheidsproduct met een rijke geschiedenis en tal van voordelen, dan is arganolie de perfecte keuze. Door te kiezen voor een ethisch geproduceerde en gecertificeerde biologische arganolie, draag je niet alleen bij aan je eigen welzijn, maar ook aan dat van de planeet en de Marokkaanse gemeenschappen die afhankelijk zijn van deze 'vloeibare goud'-traditie.

Dus, waar wacht je nog op? Voeg arganolie toe aan je schoonheidsroutine en ontdek zelf de vele voordelen van deze bijzondere olie uit het hart van Marokko.

Terug naar blog

1 reactie

Really informative post !

Diana

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Enthousiast geworden?

Klik op de onderstaande knop om meer informatie te vinden over onze schoonheidsproducten, zoals onze biologische arganolie.